KAYIT    İLETİŞİM

Seyit Onbaşı Kimdir?


Çanakkale Muharebeleri içinde belki de ismi en çok anılan ve Çanakkale Şehitlik turlarında mutlaka kendisinden, kahramanlığından ve tarihimize altın harflerle adını yazdırmasından bahsedilir. Peki Seyit Onbaşı adıyla bilinen kahramanımız kimdir? Bu bloğumuzda sizlere Seyit Onbaşı’ndan bahsedeceğiz.

1889 yılının Eylül ayında eski ismi Manastır (Çamlık Köyü) Köyü’ nde dünyaya gelmiş ve 1 Aralık 1939 tarihinde zatürre sebebiyle hayata veda etmiştir. Baba adı Abdurrahman, anne adı Emine’ dir. 1909 yılında Osmanlı ordusuna katılmış ve Balkan Muharebelerinde görev alacak ardından 1914 yılında Çanakkale Cephesi’nde topçu eri olarak görev alacaktır. Çanakkale’ de görev aldığı süre içerisinde özellikle 18 Mart 1915 günü küllerinden yeniden doğarak zafere giden şanlı yolda verdiği büyük emek ve gösterdiği cesaretle Çanakkale kahramanlarımız arasında yer almıştır. Yenilmez Armada olarak adlandırılan İngiliz ve Fransız donanmasının Çanakkale Boğazı’nda dünya tarihinde ilk yenilgilerini almalarını sağlaması ve mermileri arkadaşı Niğdeli Ali’ nin yardımıyla sırtında taşıyarak zafere ve bağımsızlığa olan inancını yitirmeden direniş göstermesi ve İngiliz gemisi olan Ocean zırhlısının batırılmasını sağlaması ile kahramanlığını göstermiştir.

Nusret Mayın Gemisi’ nin 7-8 Mart 1915 gecesi Çanakkale Boğazı’ nın en geniş yeri Erenköy Koyu’ na (Karanlık Liman) döşediği 26 adet mayın ile boğaz savunması bir kez daha sağlanmak istemiş ve mayın hatlarından sorumlu Binbaşı Nazmi Bey , gemi komutanı Yüzmaşı Tophaneli Hakkı Bey ile gemi mürettabatı tarihe isimlerini yazdırmış ve kahramanlarımız arasında yer almışlardır. 18 Mart 1915 günü müttefik donanmanın top atışları tapyalarımıza isabet etmiş ve isabetli toplar Seyit Onbaşı’ nın görev yaptığı Rumeli Mecidiye Tabyası’ na da isabet etmiştir. 14 er şehit 24 er yaralı ile Rumeli Mecidiye Tabyası büyük bir yara almış ama hayatta kalan bir avuç askerimiz Çanakkale’ nin geçilmez olduğunu kanıtlamışlardır. Rumeli Mecidiye Tabyası top atışlarından zarar gördükten sonra elbette ki tabyada yer alan toplarımızda zarar görmüş ve çalışır durumdaki bir topun kaldıraç sistemi yani mermiyi aşağıdan alarak namluya sürülmesi için yukarı taşıyan sistem bozulmuştur. Durumu gören Seyit arkadaşı Niğdeli Ali’ den yardım istemiş ve iki kahraman askerimizin çabalarıyla Seyit toplu sırtlamış ve namluya sürmeyi başarmışlardır. Seyit üç kez topu sırtında taşır ve son taşınan top ile Ocean isimli zırhlı dümen tertibatından vurulmuş ve kontrolü kaybeden gemi Çanakkale’ nin sularında akıntıya kapılarak boğaza döşenen mayın hattına çarparak batışa geçecektir. Bouvet, Irresistable ve Ocean zırhlıları batmış birçok gemi batmaktan son anda kurtulmuş ve akşam saatlerinde Müttefik Donanma’ ya boğazdan geri çıkma emri verilmiş ve donanma böylece yenilgiyi kabul etmiştir. Elbette Çanakkale Muharebeleri esnasından ismini bilmediğimiz, kahramanlık hikâyelerini bilmediğimiz birçok kahramanımız var. İsmini veya hikâyelerini bildiğimiz kahramanlarımızdan bahsetmeye devam edeceğiz. Müstahkem Mevki (Boğaz Komutanı) Komutanı Cevat (Çobanlı) Paşa tüm gün komuta kademesi ve askerleriyle yiğitçe düşmana karşı durmuşlar ve göğüslerini siper ederek Çanakkale’ den düşmanın geçmesine izin vermemişlerdir. Kahramanımız Seyit’ e gösterdiği kahramanlık sonrasında Onbaşı rütbesi verilmiştir.

1918 yılında Birinci Dünya Savaşı sonrasında köyüne, evine dönen Seyit Onbaşı ormancılık ve mangal kömürü işiyle geçimini sağlayacaktır. İki evlilik yapmış ilk eşi Emine Hanım’ dan Ayşe ve Fatma isimlerinde iki kızı olmuş, ikinci eşi Hatice Hanım’ dan Ramazan, Osman ve Abdurrahman isimlerinde üç erkek çocuğu olmuştur. Soyadı Kanunu sonrasında ÇABUK soyadını alacaktır.

1934 yılında Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ‘ ün Balıkesir ziyareti sırasında iki kahraman bir araya gelerek görüşürler. Gazi Paşa, Seyit Onbaşı’ ya bir gazilik maaşı bağlanmasını isteyecek fakat Seyit Onbaşı bu maaşı istemeyecek ve 18 Mart günü gösterdiği kahramanlığı ve yaptıklarını para için değil VATAN için yaptığını dile getirerek ret edecektir.

Çanakkale Şehitlik Turu' muzda Seyit Onbaşı Anıtı ve Heykeli ile görev aldığı Rumeli Mecidiye Tabyası' nı ziyaret ediyor ve kahramanımızı bir de görev aldığı tabyada anıyoruz.